С окончателно решение Върховният административен съд (ВАС) осъди вестник Труд“ и издателя

...
С окончателно решение Върховният административен съд (ВАС) осъди вестник Труд“ и издателя
Коментари Харесай

ВАС осъди в-к Труд“ за хомофобска руска пропаганда

С окончателно решение Върховният административен съд (ВАС) осъди вестник „ Труд “ и издателя му Петьо Блъсков за публикуването на преводна съветска публикация, пропагандираща ненавист към гей хората.

Делото, формирано по тъжба на ЛГБТИ деятеля Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК), се отнася до преводен материал от РИА “Новости ”, оповестен от вестника през септември 2019 година със заглавие „ Педерастите в Съединени американски щати бият паника “. Статията прави общ преглед на влошаващия се публичен климат по отношение на нехетеросексуалните хора в Съединени американски щати под ръководството на администрацията на президента Доналд Тръмп. В същото време обявата сигнализира по какъв начин гей хората вземат участие в политическия и публичен живот, което е окачествено като „ болест “. За образец се сочи, че гей хора заемат преподавателски позиции в академичната общественост. Статията ясно прокарва внушението, че гей хората са „ извратени “ и заради това – рискови за децата. По техен адрес са употребени прилагателни като „ педерасти “, „ содомоти “ и „ перверзници “. Статията даже изяснява, че неоправдателните решения на Европейския съд по правата на индивида против Руската федерация са артикул на работещи там „ перверзници “. С тези процеси публикацията свързва Истанбулската спогодба и законодателството против домашното принуждение, което целяло „ унищожаването на фамилията “ – тези, необятно стартирани и у нас.

През ноември 2021 година Комисията за отбрана от дискриминация се произнесе с решение против вестник „ Труд “ и издателя му Петьо Блъсков, като ги задължи да вкарат вътрешен механизъм за самоконтрол и недопускане на дискриминация, с който да бъдат осведомени всички чиновници на медията; да рапортуват на Комисията за резултатите в 30-дневен срок; и да отстранен публикацията от електронното наличие на вестника.

По тъжба на “Труд ” през юли 2022 година Административен съд София-град удостовери решението на Комисията, само че от медията още веднъж апелираха.

В решението си от през вчерашния ден висшите съдии удостоверяват мнението на първоинстанционният съд. Те откриват, че с изразите „ педерасти “, „ содомоти “ и „ перверзници “ недвусмислено се насажда неприязън, непоносимост, нетърпимост и изключване на гей хората. Съдиите акцентират, че изразите „ не засягат съответно лице, а цяла група лица “.

Върховните съдии показват, че свободата на словото не е безспорна и че с явлението, известно като „ тирада на омразата “, се накърнява положителното име и достолепието на личността и се основава принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда.

„ От 2018 година насам България е подложена на систематична пропагандна акция срещу правата на ЛГБТИ хората и срещу правата на дамите “, разяснява Радослав Стоянов от БХК.
„ Тази публикация е образец за развихрянето на акция, която показва гей хората като педофили, а Истанбулската спогодба като демонски инструмент за промяната на пола на всекиго. Лъжата за „ джендър идеология “ не подмина Конституционния съд, а една партия провежда в този момент и референдум въз основа на тази неистина. Решението на висшите съдии връща вярата за нормалност и правда във връзка с отбраната на ЛГБТИ хората от дискриминация. Общественият спор по такива въпроси би трябвало да се води с възпитание “, добави още Стоянов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР